Conopida se distinge de alte tipuri de varză prin compoziţia sa biochimică foarte complexă. De exemplu, în ceea ce priveşte conţinutul de vitamina C (acid ascorbic), conopida este de aproape trei ori mai bogată decât varza albă şi conţine de două ori mai multe proteine.
Potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, PP (vitamina B3) – toate aceste elemente sunt prezente şi în conopidă.
CITEȘTE ȘI: Detaliul care face diferența: Cum pregătești cea mai bună salată de conopidă cu maioneză
Conţinutul său de calorii este de aproximativ 25 kcal la 100 de grame. Spre deosebire de alte tipuri de varză, conopida conţine mai puţine fibre grosiere, fiind mai bine digerată.
De aceea, este recomandată ca prim aliment complementar pentru bebeluşi după sau în timpul alăptării. De asemenea, datorită structurii sale celulare fine, conopida este recomandată persoanelor cu boală ulceroasă, în timp ce varza albă este interzisă acestor pacienţi.
CITEȘTE ȘI: Cum poți găti conopida pentru a nu-și pierde gustul și consistența: Condimentele care îi îmbogățesc aroma
Această legumă poate fi consumată sub orice formă: înăbuşită, preparată la aburi, coaptă la cuptor, adăugată în supe, folosită ca garnitură, în tocăniţe şi alte mâncăruri gătite.